Жителям "ДНР" обіцяють будинки з басейном і люксові курорти на морі. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні стрічки окупаційних ЗМІ Донбасу були щедро наповнені повідомленнями і заявами про небувалий приплив в економіку "республік" багатомільярдних інвестицій. Однак, якщо уважно вчитатися в бравурні звіти, то стає зрозуміло, що колись процвітаючий регіон приречений на вимирання.

Інвестиційний бенкет під час війни

Головним ньюсмейкером інвестиційної привабливості "ДНР" традиційно виступав її ватажок Денис Пушилін. "На черговому засіданні Інвесткомітету розглянули 20 інвестиційних проєктів, з них 13 визнано масштабними. Решта були представлені концептуально", - потішив він своїх земляків.  

До масштабних проєктів він відніс організацію "виробництва електрощитової продукції та трансформаторних підстанцій, будівництво електрометалургійного заводу з переробки металобрухту, створення молочно-товарної ферми в Шахтарському районі, розробку Анадольського родовища гранітів і діоритів".

Загалом, рапортує місцева влада, було підтримано понад 100 проєктів, "з них 61 - визнано масштабним", на суму 156,917 млрд рублів. Уточнимо відразу - це цифри, прописані на папері, а не реальні гроші. 

Без сумніву, реалізація обіцяного важлива, проте простим людям, особливо жителям зруйнованих Бахмута, Авдіївки, Маріуполя, від того, що Донбас гнатиме в Росію граніт та інші сировинні ресурси, як то кажуть, ні холодно, ні жарко.

Однак, заспокоїли їх у "Корпорації розвитку Донбасу", 47 проєктів з-поміж масштабних представлено у сфері будівництва. "Сума запропонованих заявниками інвестицій перевищує 116,5 млрд рублів. Концептуально підтримано ще 43 проекти", - переказали місцеві журналісти обнадійливу інформацію.

Але, як то кажуть, диявол криється в деталях. Ось, наприклад, серед масштабних значиться "будівництво багатоквартирного будинку в Донецьку". У місцевих ЗМІ активно поширюється реклама цього проекту. Отже, планується новобудова - будинок на 105 квартир із зеленою зоною відпочинку і, навіть, із шезлонгами. Його проєктна вартість становить 1 мільярд рублів. Тобто, в середньому, вартість однієї квартири становитиме близько 9,5 мільйонів! Очевидно, що це елітне житло буде продаватися, а виходячи з його вартості, придбати квартири від "масштабного проєкту" зможуть тільки багаті росіяни і місцеві VIP-чиновники.

Саме такі будинки необхідні Донбасу, що лежить у руїнах

Але, читаємо "планів громадье" далі, цей будинок буде ще не найпрестижнішим. "Серед семи концептуально розглянутих проєктів - багатоквартирні будинки в центральних районах Донецька з відкритими басейнами і підземними паркінгами з електрозарядними станціями для автомобілів", - обіцяють явно не жителям регіону, які втратили своє житло, райське життя на окупованому Донбасі. 

А ще завдяки щедрим інвесторам і регіональним ЗМІ втомлені від війни громадяни дізналися, що на узбережжі Азовського моря "планується будівництво глемпінгів". Тобто, хтось незабаром зможе відпочити в гламурних кемпінгах, які поєднують у собі можливість відпочинку на природі з люксовим готельним обслуговуванням. 

А ось для відновлення зруйнованих Бахмута, Соледара, Авдіївки, а також десятків невеличких містечок і селищ інвесторів не знайшлося. Мабуть, масштабність не та....

Минулого тижня Ярослав Бережко, який називає себе "уповноваженим із прав підприємців у ДНР", розповів про фактори інвестиційної привабливості "республіки".

Крім традиційних, схожих на радянські гасла, заяв про високий професійний рівень фахівців ("люди - це головне. Ми вміємо працювати"), "омбудсмен" визнав, що багатьох інвесторів приваблюють ніші, що утворилися після 2014 року, в економіці регіону і можливість легко привласнити собі чужий бізнес. 

Ось вони, професіонали високого рівня, які залучають "інвесторів" в окупований Донбас

"Багато вільних ніш, ми ж знаємо, який відтік був бізнесу в 2014 році, є кинуті активи, є зруйновані активи, які потребують уваги, є вільна для освоєння земля", - заявив колабораціоніст.

Бережко вкотре повторив байку про те, що "Донбас же завжди був регіоном, який годував Україну". "Тому всіх приваблює наш потенціал", - резюмував він. 

 

Статті

Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Країна
28.06.2024
12:10

Україна ЄС: із чого почнемо?

За даними Держгеонадр, в Україні знаходиться близько 30% світових запасів руд, що містять титан. Це 40 доступних до розробки родовищ
Світ
27.06.2024
14:25

"Люди в Бєлгороді знають, що коли Росія бомбить Харків, вони також страждають". Огляд західних медіа

Втягнутість у війну об’єднала Бєлгород. Майже 70 відсотків його жителів займаються волонтерством: збирають гроші, приєднуються до територіальної оборони, укомплектовують лікарні...
Всі статті